020 - 515 9 515

Oproepovereenkomst

De oproepovereenkomst is ontstaan omdat enerzijds werkgevers behoefte hebben om werknemers alleen dan in te schakelen wanneer er werk is en anderzijds werknemers bereid zijn daarop in te gaan en alleen te komen werken en betaald te krijgen wanneer er werk is. Het kenmerk van de oproepovereenkomst is dat de werknemer ingezet kan worden als er werk beschikbaar is en in principe slechts beloond wordt voor de gewerkte uren.

  Xpertise Oproepovereenkomst

  Voorovereenkomst

  De voorovereenkomst zelf is (nog) geen arbeidsovereenkomst. Het is een overeenkomst waarin de werkgever en de werknemer afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden die gelden als de werknemer door de werkgever wordt opgeroepen om te komen werken. Bij een voorovereenkomst is de werkgever is in principe niet verplicht om de oproepkracht op te roepen (tenzij bepaalde toezeggingen zijn gedaan). Als er een oproep wordt gedaan, is de arbeidskracht op zijn beurt ook niet verplicht om daar op in te gaan.

  Arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht

  De arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht is geschikt als u wel werk voor handen heeft, maar nog niet weet wanneer dat zal zijn.

  Bij een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht bestaat meteen een verplichting om te werken maar die verplichting gaat pas in op het moment dat de werknemer wordt opgeroepen en aan het werk gaat.

  Er zijn twee varianten van de arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, namelijk het nulurencontract of het min-max contract.

  Alles weten over de oproepovereenkomst?

  Sta sterker met XpertHR

  Alle benodigde HR-informatie op één plek

  • Zekerheid dat u het juiste antwoord vindt op uw HR-vraag
  • Gebruik de praktische voorbeelddocumenten
  • Leer alles over het opstellen van een oproepovereenkomst
  test