Verzuim
Een goed (preventief) verzuimbeleid is essentieel voor iedere organisatie. Niet alleen omdat langdurig verzuim ontzettend kostbaar is, ook omdat een actief verzuimbeleid bijdraagt aan positieve medewerkers die ook nog eens productiever zijn. Hoe dring je ziekteverzuim in je bedrijf terug en zet je in op preventie? XpertHR heeft antwoord op al je HR-vragen over verzuim.
Welke privacyregels gelden er bij ziekmeldingen?
Waar mag je wel en niet naar vragen bij de ziekmelding van een medewerker? Aan de ene kant heb je recht op informatie over de ziekte van een werknemer, aan de andere kant heb je te maken met een aantal…
Wat kost een zieke werknemer per dag en wat doe je eraan?
HR-professionals schatten verzuimkosten te laag in, laat de XpertHR-peiling zien. Een (langdurig) zieke werknemer kost namelijk meer dan 450 euro per dag. Door te investeren in preventie en re-integratie daalt dat bedrag. Maar wat kun (en moet) je nog meer…
Ook interessant
Moet je loon doorbetalen als werknemer niet werkt door orgaandonatie?
Iedere week beantwoordt XpertHR redacteur Edith van Schie een HR-vraag uit de praktijk in De Financiële Telegraaf. Vandaag: moet je bij een medewerker die een nier gaat afstaan zijn loon doorbetalen, hem ziek melden of hem zijn vakantiedagen laten opnemen?
Lees verderWerkgever aansprakelijk voor burn-out?
Een werknemer is arbeidsongeschikt door een burn-out. Hij stelt zijn werkgever aansprakelijk en vraagt een vergoeding van ruim 800.000 euro. De werkgever zegt geen signalen van hoge werkdruk te hebben gekregen. Wat oordeelt de rechter?
Lees verderZiekteverzuim stijgt sinds aangescherpte coronamaatregelen
Bij 27 procent van de organisaties stijgt het ziekteverzuim sinds de aangescherpte coronamaatregelen, die per eind september in zijn gegaan.
Lees verderIn XpertHR vind je
- Checklists
- Praktijkvoorbeelden
- Praktijkvragen
- Rekentools
- Stappenplannen
- Voorbeelddocumenten